©2018 by Goluri.

 

Doğu Karadeniz'de Güz Yemekleri
17-20 Ekim

1650 tl.

Güz, hasadın, bolluğun, imecenin ve emeğin mevsimidir. Sene boyunca sabırla, emekle yetiştirilen ürünlerin semeresi derlenir. Aileyi bahara çıkaracak işe yarar her şey ambarlara, kilerlere, ‘nayla’lara (serender) doldurulup saklanır.  Bir Doğu Karadeniz köyünün güz telaşesini sonbaharın yerel lezzetleri ve doğası eşliğinde deneyimleyeceğimiz bu etkinliğimiz/okulumuz size dingin ve farklı bir hayatı tanıma fırsatı sunacak.

1. Gün:17 Ekim 2019 Perşembe

Öğle saatlerinde misafirlerimizi Trabzon Havaalanında karşılamamızın ardından Doğu Karadeniz’in geleneksel mutfak kültürünü şekillendiren doğa ve kültür unsurlarını tanımak için yapacağımız keşif gezileri ile okulumuza başlıyoruz. 

Okulumuzun ilk durağı Doğu Karadeniz’in  hem doğal güzellikleri ile etkileyici hem de ekosistem bütünlüğü açısından en özel vadilerinden biri olan Kamilet Vadisi. Doğal yaşlı ormanları ve Türkiye’nin en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip havzası ile bir doğa harikası olan Kamilet Vadisi’nde, Mençuna Şelalesi’ne ulaşan keyifli bir patika yürüyüşümüz olacak. Yaklaşık 90 metreden dökülen ve büyüleyici bir manzaraya sahip olan şelale hepimiz için bir doğa ziyafeti olacak.  Doğa ile iç içe geçen bol sohbetli, bol anlatımlı günün sonunda bizi ilk güz menüsü bekliyor olacak J

Bu menüyü bizlere, geleneksel bir laz ailesinin son derece geleneksel yaşam tarzı ile büyütülmüş kızı ve bugünün mekan işletmecisi genç bir kadın, Nejla Can hazırlayacak ve yemek süresince soracağımız sorularımızı yanıtlayacak. Keyif, lezzet ve sohbet dolu günümüzün ardından Kaçkar Dağları’nın eteklerinde, sonbaharın serin tadını çıkaracağımız akşamlar için seçtiğimiz konaklama mekanımıza yerleşeceğiz.

2. Gün: 18 Ekim 2019 Cuma

Konaklama mekanımızda alacağımız kahvaltımızın ardından Arhavi’nin Dikyamaç Köyü’nde yer alan Yaşam Tarzı Müzesi’ni ziyaret edeceğiz. Doğu Karadeniz’in geleneksel yaşam kültüründe kullanılan pek çok tarihi objeyi göreceğimiz müze ziyaretimizde aynı zamanda yaşam kültürünün hikayelerini ve bilhassa Doğu Karadeniz’in eski köy yaşamındaki mutfak gereçlerini tanıyacağız ve yaşam içindeki yerlerini, yerel anlatıcılardan örnekleriyle dinleyeceğiz. 

Keyifli müze gezimizin ardından Arhavi’nin bir başka vadisine uzanacağız. Geleneksel meyve çeşitliliği ile ünlü köyümüz Pilarget (Ulukent)Köyü’nde, doğayla iç içe geçireceğimiz zamanlar bizi bekliyor olacak. Pilarget Köyü’nin bahçelerinde ve bostanlarında  Güz Yemekleri malzemelerinin hasadını yapacağız hep beraber. Trabzon hurması, izabella (kokulu köy üzümü), armut, balkabağı, karalahana hep birlikte toplayacağımız mahsuller arasında...

Toplanma biçimleri, türleri, toplama gereçleri, zamanı ve ne amaçla kullanıldığı gibi efsane anlatıların yapılacağı hasadımız geleneksel ve çok eğlenceli imece ritüeliyle devam edecek. Hep birlikte üzüm pekmezi yapacağız. Topladığımız üzümlerin pekmeze dönüşmesinin tüm aşamalarına tanıklık edeceğimiz gün, Kaçkar dağları eteklerinde güzün tüm renkleri eşliğinde sürecek bir imeceye dönüşecek. 


3. Gün:19 Ekim 2019 Cumartesi

GÜZ YEMEKLERİ FESTİVALİ / GRESTAS KAPÇA GEÇVEİ

Bugün, konaklama mekanımızda alacağımız kahvaltımızın ardından Pilarget/Köyünde bizleri açık bir mutfak ve lezzet şöleni bekliyor olacak.

Lazların geleneksel mutfak kültüründe önemli yer kaplayan, doğaya uyumlu ve besin değeri yüksek lezzetleri birlikte yapıp yiyeceğimiz gün, Arhavi’nin papilat (Arılı) köyünde olacağız. Bütün köyün davetli olacağı ve bizlere eşlik edeceği günün sonu, horon ve keyifli müzikler eşliğinde bir akşam ile gelecek…

Yemek Atölyemizde Neler Yapacağız?

-Gresta’da Kapça Geçveyi:Gresta, yekpare taştan oyulmuş, belirli bir kalınlığı olan ve boyutu 20 cm- 50 cm arası değişebilen yemek pişirme kabıdır. Bu özel taş tepsi açık havada yakılan ateşin üstünde bırakılarak kızgın hale getirilir.  Ardından Kapça Geçveyi adı verilen yemek harcı (tuzlanmış salamura hamsi ve mevsim sebzeleri ile harmanlanmış karışım) ateşin kızgınlığında pişmeye bırakılır. 

-Javloni: Yöreye özgü bir balkabağı cinsinden yapılan bir çeşit muhallebidir. 

-Termoni: Doğu Karadeniz yöresinde yetişen, enfes kokulu bir üzüm cinsi olan izabella üzüm suyu veya pekmezinden yapılan bir yiyecektir.  

-Dudeyi:Karalahana ile yapılan ve yeme şekli ile de bir ritüele sahip olan geleneksel bir yemektir. Mısır ekmeği ile yenildiği için hep birlikte mısır ekmeği  yapmayı da deneyimlemiş olacağız. 

- Mısır Ekmeği:Yerli mısırdan yapılan un ile ve geleneksel ateşte yapacağımız bir ekmek. 

Doğu Karadeniz’de güz zamanı, mevsime özgü tariflerini yapıp yiyebilmenin yanı sıra, mutfaklarda kış hazırlıkları ile de önemli bir zamandır.  Bu hazırlıklar kimi zaman evlerde bireysel olarak kimi zaman da köylünün bir arada olduğu imecelerle yapılır. Köy halkının bir araya geldiği bu imeceler genelde akşam vakti, bir ateşin başında toplanarak yapılan, atma türkülerin, oyunların, horonun eşlik ettiği eğlencelere dönüşür.

Akşam vakti biz de köyümüzde neşeli bir kışa hazırlık imecesi gerçekleştireceğiz. Gündüz dallardan topladığımız Trabzon hurmalarımızı kışlık olarak kurutmak üzere soyup iplere dizeceğiz hep birlikte.  Elbette gece boyu geleneksel oyunlar, canlandırmalar,  masallar, atma türküler, horon ile eğleneceğiz ve lezzetli köy atıştırmalıkları ile damaklarımızı şenlendireceğiz.

4. Gün: 20 Ekim 2019 Pazar 

Konaklama mekanımızda alacağımız geleneksel Doğu Karadeniz kahvaltımızın ardından katılımcılarımızı bir sonraki etkinliklerimizde buluşmak dileğiyle uğurlayacağız.